Blogg Populärkultur

DÅ DEN HÄR populärkulturella bloggen gärna kikar i den nostalgiska  backspegeln, så får Luciadagen representeras av 1967 års ljusklara hägring, då Teskedsgumman, i Birgitta Anderssons gestaltning, agerade med glans och fägring i TV:s Julkalender.
Gumman hade sitt ursprung i den norske författaren Alf Prøysens böcker om ”Teskjekjerringa”, som först publicerades 1956.

MED DEN SVENSKA TV-versionen av hennes äventyr, som fick namnet ”Gumman som blev liten som en tesked”, växte hennes popularitet. Den häpnadsväckande förvandlingsproceduren, då gumman reducerades till teskedsformat, var ett under av specialeffekter – åtminstone för en ung TV-publik 1967.
Liten som en tesked, men ändå en sorts ”superhjälte”, då hon tack vare sin diskreta storlek kunde klara upp diverse komplicerade situationer – och dessutom tala med djur. Allt detta i Christina Lagersons regi.
Carl-Gustaf Lindstedt i rollen som hennes gubbe har jag tydliga minnen av, men han medverkade faktiskt bara i ett fåtal av de 22 avsnitten. Andra skådespelare som dök upp då och då var Inga Gill, Monica Nielsen och Hanny Schedin – och så en nioårig Niklas Strömstedt, som kunde ses i ett par episoder.

NYA AVSNITT i färg spelades in efter en tid, även då med Andersson och Lindstedt i huvudrollerna, men denna gång fick serien heta ”Teskedsgumman”. Ernst Günther regisserade de nya programmen, som sändes i TV med start januari 1973, och det var alltså ingen julkalender.
Men 1976 blev gumman julkalender igen, dock handlade det då inte om något nyinspelat material, utan om originalserien från 1967 som sändes i repris.

JAN-OLA SJÖBERG
jos56@telia.com

Packers and Movers Kolkata 15.12.2018 05:18

Get Packers and Movers Kolkata List of Top Reliable, 100% Affordable, Verified and Secured Service Provider. @ https://kolkatapackersmovers.in/

| Svar

Senaste kommentarer

12.02 | 18:24

Länge sen jag skrev nåt här, men om du går in i rubriken "Blogg populärkultur" högst upp vänster och skrollar ned så dyker Fantomen-Nisse upp.

12.02 | 14:29

Öh.. okej? Var är bilden på Fantomen..?

04.01 | 15:34

Köper gärna Kronbloms-album

04.12 | 16:13

Kul