Blogg Populärkultur

TREDJE DELEN av norrmannen Morten Reffs imponerande Chuck Berry-diskografi har kommit ut, till glädje för oss som vill ha total koll på Berrys inflytelserika produktion. ”The Chuck Berry International Directory” (Music Mentor Books) är ett kolossalt projekt, som nu är uppe i 1.600 sidor – och då återstår ännu en kommande fjärde del.
Volym 3 behandlar cover-versionerna, och det är ett stort kapitel i Chuck Berrys fall (nästan 600 sidor). Det är nog svårare att peka ut en artist som aldrig har spelat en Berry-låt, än någon av alla de som gjort det.

REDAN UNDER MITTEN av 1950-talet började Berrys låtar växa förbi honom, och få en större uppmärksamhet än upphovsmannen själv. När (vita) rock-ikoner som Elvis och Jerry-Lee, och senare Beatles och Stones, gjorde sina Chuck-nummer, missade många i rockpubliken att det var Chuck Berrys musik, ursprungligen skriven och inspelad av honom.
Andra som utmärkt sig som de främsta förvaltarna av Chuck Berrys musikaliska arv är George Thorogood, Dave Edmunds och Steve Gibbons.
Men det stannar inte där. En enorm mängd artister, från jordens alla hörn, har spelat in Chucks låtar, och det började för nästan 60 år sedan. Det är musiker som har en mer eller mindre självklar koppling till Chuck Berrys rock´n´roll-universum, och Reff har gjort ett alldeles enastående arbete med att lyckas samla dem i denna praktfulla bokvolym.

DÄR TRÄNGS DE ALLA, från Al Green till Ebba Grön, från Jerry Williams Roadwork till Edgar Winter´sRoadwork”, från Little Gerhard till Big Country, från East & West Rockers till Southside Johnny, från Yardbirds till Byrds, från Bill Black till Johnnie White, från Kalle Pedal till Kalle Moraeus, från Eddie Cochran till Eddie Meduza, från Paul Anka till Ducks DeLuxe, från Wizex till Sex Pistols, från Everly Brothers till Bröderna Djup, från Johnny Winter till Gene Summers, från Joe Sun till Moon Martin, från Pirates till Vikingarna och från Bobby Fuller Four till Dave Clark Five. Med mera…

CHUCK BERRY har i dag uppnått den aktningsvärda åldern av 86 år, och han uppträder fortfarande, men han har inte spelat in någon ny låt sedan LP:n ”Rockit”, 1979.
Men hans musik lever alltså ständigt vidare i andras tolkningar. Till exempel finns ”Johnny B. Goode” i 648 versioner. Och det är ju, som Morten Reff formulerar det, ”goode for Mr. Berrys bank balance”.

MED ENCYKLOPEDISK noggrannhet plockar Reff fram kända, okända och obskyra cover-versioner. Det är en faktaspäckad och nostalgisk odyssé som rör sig inom ett fåtal ackord men som löper genom tusentals inspelningar.

JAN-OLA SJÖBERG
jos56@telia.com
https://www.facebook.com/Seriesjoberg

| Svar

Senaste kommentarer

12.02 | 18:24

Länge sen jag skrev nåt här, men om du går in i rubriken "Blogg populärkultur" högst upp vänster och skrollar ned så dyker Fantomen-Nisse upp.

12.02 | 14:29

Öh.. okej? Var är bilden på Fantomen..?

04.01 | 15:34

Köper gärna Kronbloms-album

04.12 | 16:13

Kul