Blogg Populärkultur

DET ÄR I ÅR 50 år sedan västernserien ”The Virginian”, 1962, hade sin premiär i amerikansk TV. Först 1968 red ”Mannen från Virginia” in i de svenska TV-rummen. Kanske inte så många på den här sidan Atlanten som i dag minns denne namnlöse hjälte från Virginia. Men ser man tillbaka så har ”Virginian” ett intressant ursprung, som tar avstamp med cowboybootsen i tidig filmhistoria och ända ner i den allra första västernromanen.

NÄR FÖRFATTAREN Owen Wister för 110 år sedan skrev sin första och enda västernberättelse, ”The Virginian”, innebar det att en cowboy för första gången placerades i hjälterollen. Det hade tidigare publicerats västern- och vildmarksböcker, men de utspelades antingen före den amerikanska ranchkulturens mytomspunna tidsepok, eller så var cowboyerna endast suspekta och bråkiga figurer ute i periferin. Så när Wisters ”Virginian” anländer till Shiloh-ranchen i Wyoming, är det första gången en ensam, namnlös cowboy, med gåtfullt förflutet och oanade egenskaper, rider in i handlingen för att ställa saker och ting tillrätta. När ”Virginian” i Wisters berömda roman gör processen kort med dramats bov, den vederstygglige Trampas, så anses det vara litteraturens första ”wild west shoot-out”.

FLER SCENER väntade snart för mannen från Virginia. En teaterföreställning, med Dustin Farnum i titelrollen, sattes upp och hade premiär i januari 1905 i New York och turnerade sedan i stora delar av landet.
När det 1914 var dags för den första filmversionen, regisserad av den legendariske Cecil B DeMille, upprepade Farnum sin succéroll från teaterscenen. När filmen 1920 nådde våra breddgrader var den svenska biograftiteln ”Det vilda brödraskapet”.
Ännu en stumfilm blev det, 1923, med Kenneth Harlan i huvudrollen. Ingen svensk biopremiär.
Den förste att uttala den litterära förlagans nyckelreplik, ”smile when you say that”, var Gary Cooper, som spelade rollen i den första ljudfilmsversionen, 1929. (Svensk biotitel, ”Bragdernas man”).
 Därefter följde 1946 års version av ”Virginian”, med den rutinerade cowboystjärnan Joel McCrea i den slitstarka rollen. (Svensk biotitel, ”Hjälten från Virginia”).

TV-SERIEN, med James Drury i huvudrollen, kom 1962 och nådde fram till 1971, med sina 249 långfilmslånga avsnitt. En detalj som är utmärkande för TV:s version, är att den stora bovkaraktären i konceptet, den ohygglige Trampas, här istället är en hygglig karl och hjältens bäste vän. Trampas spelades av Doug McClure.
I seriens nionde och sista säsong, ändrades titeln till ”The Men from Shiloh”, av den anledningen att inte bara ”Virginian” skulle stå i förgrunden, utan huvudpersonerna skulle variera från avsnitt till avsnitt.
Delar av TV-serien visades även på svenska biografer. Filmerna hette då ”Tjuren från Western”, 1972, och ”Kulan är min lag”, 1978, med stora namn som Charles Bronson och Lee Marvin i rollistan.
Senaste livstecknet från ”Virginian” var en TV-film från år 2000, med Bill Pullman i huvudrollen. James Drury medverkar passande nog i en biroll. Svensk TV-premiär 5 år senare, utan att väcka någon som helst uppmärksamhet.

NU RAPPORTERAS att ännu en filmversion befinner sig i planeringsstadiet, med Cole Hauser i titelrollen.
I den ursprungliga romanen av Wister nämndes aldrig mannen från Virginia vid något namn, han hette bara ”The Virginian”, rätt och slätt. Något namn har han heller aldrig fått i någon av film- och TV-produktionerna (även om det var nära i TV-serien).
Jag hoppas att det upplägget gäller även i den kommande filmen, att ”den förste cowboyhjälten” får förbli namnlös och lite mystisk, även i våra dagar, 110 år efter det att han kom från ingenstans och red in i Wyomings boskapslandskap, den gamla västern-erans sista utpost. 

JAN-OLA SJÖBERG
jos56@telia.com

 

| Svar

Senaste kommentarer

12.02 | 18:24

Länge sen jag skrev nåt här, men om du går in i rubriken "Blogg populärkultur" högst upp vänster och skrollar ned så dyker Fantomen-Nisse upp.

12.02 | 14:29

Öh.. okej? Var är bilden på Fantomen..?

04.01 | 15:34

Köper gärna Kronbloms-album

04.12 | 16:13

Kul