Blogg Populärkultur

DEN LEGENDARISKE svenske längdskidåkaren Mora-Nisse, född 1917, avled för en knapp vecka sedan. Men hans namn är odödligt i skidvärlden. Han vann 9 Vasalopp och fortsatte ännu i 90-årsåldern att driva tävlingen framåt.
Nu är ju berömda sportprofiler eller idrottsliga resultat knappast något som utmärker den här bloggen. Därför får det räcka med att peka på ett par tillfällen då Nisse stakade sig in i de tecknade seriernas värld.

AMERIKANEN Hank Ketchams serie Dennis the Menace licensproducerades ofta i Sverige, med den följd att Dennis och hans föräldrar, Henry och Alice Mitchell, blev en helt vanlig svensk familj.
I albumet ”Dennis i Vasaloppet”, 1967, avger Henry och grannen Nilsson det fagra nyårslöftet att de ska åka Vasaloppet, och till deras stora förfäran kommer de inte undan med mindre än att ge sig ut i spåret, från Sälen till Mora.
Dennis själv gör förstås sina hyss under tävlingens gång, och hans vägar korsas vid några tillfällen av ingen mindre än Mora-Nisse. Även sportjournalisten Plex skymtar i rutorna.

MEN VASALOPPSSEGRARNA och ett OS-guld till trots, Mora-Nisses största framgång (med mina populärkulturella mått mätt), var nog ändå när han vintern 1955 nådde ända fram till Fantomens förstasida (se bild nedan).
Anledningen var en artikel om Nisse inne i tidningen, som koncentrerade sig speciellt på just en av hans bragder. När han, med klister under laggarna, vann Vasaloppet 1945.
Omslaget var signerat den rutinerade Fantomen-illustratören George Camitz (1922–1970). Miljön var "fädrens skidspår", istället för Bengalis djungler, men dramatiken var lika effektiv

J-O Sjöberg 12.02.2022 18:24

Länge sen jag skrev nåt här, men om du går in i rubriken "Blogg populärkultur" högst upp vänster och skrollar ned så dyker Fantomen-Nisse upp.

Danne 12.02.2022 14:29

Öh.. okej? Var är bilden på Fantomen..?

| Svar

Senaste kommentarer

12.02 | 18:24

Länge sen jag skrev nåt här, men om du går in i rubriken "Blogg populärkultur" högst upp vänster och skrollar ned så dyker Fantomen-Nisse upp.

12.02 | 14:29

Öh.. okej? Var är bilden på Fantomen..?

04.01 | 15:34

Köper gärna Kronbloms-album

04.12 | 16:13

Kul