Blogg Populärkultur

HAMILTON är ett tungt namn i den svenska spänningslitteraturen.
Actionhjälten Carl Hamilton, av Jan Guillou, finns i nästan varje bokhylla, eller på en biograf nära dig.
Men före honom fanns svensken Donald Hamilton, som i USA skrev böcker om superagenten Matt Helm.
Möjligen kan den förstnämnde författaren ha inspirerats av sin äldre kollega och lånat dennes namn till sin romanfigur.

Matt Helm var en av de största. Han var en verklig favorit under mina unga, bokslukande år. Detta var under den tiden då begreppet ”pulp fiction” i Sverige fick namnet ”kioskdeckare”. Det var hårdkokt i mjuka pärmar, och dessa numrerade volymer bredde ut sig i pressbyråernas boksnurror och på butikernas diskar.
Matt Helm var en av dem som stack ut ur denna massa. Det var strama och spännande berättelser om hur den stillsamme vardagsmänniskan Helm inte kommer undan sitt förflutna, utan dras tillbaka in i ett tidigare, nästan glömt, liv som en effektiv mordmaskin för sin underrättelsetjänst.

Böckerna om Matt Helm skrevs, som sagt, av Donald Hamilton (1916–2006), och naturligtvis trodde jag att han var lika amerikansk som Mickey Spillane.
Visserligen var det lite underligt att författaren så ofta refererade till Sverige, svensk polis och Uppsala. I en av böckerna utspelades dessutom handlingen i Stockholm och Kiruna. Varför halkade en amerikanske författare så ofta in på svenska spår?

Det var först i något vuxnare ålder som jag insåg att denne Hamilton var svensk, född i Uppsala, men emigrerade till USA, där han sedan levde och verkade.
Förutom böckerna om Matt Helm, skrev Hamilton många västern-romaner. Flera av dem filmades, till exempel ”The Violent Men”, 1955, (med Glenn Ford) och ”The Big Country”, 1958, (med Gregory Peck).
Även Matt Helm hamnade på bioduken. Men dessa rullar, där Dean Martin gestaltade en sorglös, cocktail-smuttande playboy-variant av Helm, har inget gemensamt med den ”riktige” Matt Helm, och bör helst glömmas bort. Jag såg aldrig Matt Helm på bio, men via en Super-8-rulle fick jag erfara att ”boken var bättre än filmen”.

Hamilton skrev 27 böcker om Matt Helm under åren 1960–93. Och i år är det 50 år sedan Helm för första gången mötte sina svenska läsare. Han dök, förstås, upp i en Manhattan-deckare. Det var den inledande berättelsen, ”Death of a Citizen”, som i Manhattan nr 119 (1962) fick titeln ”Allt är tillåtet”.

Många fler Helm-historier skulle följa under Manhattan-loggan. Och när Matt Helm i slutet av 60-talet fick sin egen bokserie, så var det samma böcker som publicerades igen, om än med nya omslag. Foto-omslag med avklädda kvinnor som blickfång, det var det säljande greppet då.
Men dessa kurviga modeller stod sig släta jämfört med de gamla Manhattan-böckernas dramatiska bilder, ofta målade av den legendariske konstnären Bertil Hegland (1925–2002). Inget var så synonymt med spänning och kvalitet, som Manhattan-logotypen och Heglands signatur.

| Svar

Senaste kommentarer

12.02 | 18:24

Länge sen jag skrev nåt här, men om du går in i rubriken "Blogg populärkultur" högst upp vänster och skrollar ned så dyker Fantomen-Nisse upp.

12.02 | 14:29

Öh.. okej? Var är bilden på Fantomen..?

04.01 | 15:34

Köper gärna Kronbloms-album

04.12 | 16:13

Kul