Blogg Populärkultur

I år är det 60 år sedan Stålmannen lärde sig att flyga!
Ja, det vill säga att det var först i TV-serien ”Adventures of Superman” (1952-58) som han flög ”på riktigt”. På film och TV, alltså. I tidigare filmversioner användes tecknade sekvenser för just flygscenerna. Men i denna TV-serie kunde den hänförda publiken se hur skådespelaren George Reeves faktiskt flög. Visserligen med hjälp av diverse vajrar och snören – men ändå.

Men Stålmannens historia är ju förstås äldre än TV-historiken. Han debuterade i den legendariska serietidningen Action Comics #1 (juni 1938), och därmed var den förste superhjälten född.

Just den tidningen behåller sin särställning i populärkulturen, såväl litteraturhistoriskt som ekonomiskt. Det handlar om att pynta upp tiotals miljoner kronor varje gång ett exemplar byter ägare.

Men när Homer Simpson en gång hittade tidningen i sina gömmor, förstod han inte dess värde utan kastade den i soporna med kommentaren ”bara skräp”.

Seriebranschen inser dock betydelsen av det berömda motivet.

När kusin Supergirl var huvudperson i Action #685 (1993), då var omslags-idén densamma, med bilen som strax ska förvandlas till ett renoveringsobjekt (se nedan).

Och när förlaget IDW i år introducerade en ny tidning med Karl-Alfred  (som är nästan lika stark som Kryptons söner och döttrar) så är det ytterligare en bilmodell som syns, men motivet är den klassiska hyllningen till Stålmannen.

| Svar

Senaste kommentarer

12.02 | 18:24

Länge sen jag skrev nåt här, men om du går in i rubriken "Blogg populärkultur" högst upp vänster och skrollar ned så dyker Fantomen-Nisse upp.

12.02 | 14:29

Öh.. okej? Var är bilden på Fantomen..?

04.01 | 15:34

Köper gärna Kronbloms-album

04.12 | 16:13

Kul