Blogg Populärkultur

Den elegante västernhjälten Cisco Kid rider igen, med sin ständige sidekick, den något fryntligare Pancho, vid sin sida. Classic Comics Press i Illinois, USA, gör en verklig ”round-up” kring Ciscos äventyr och samlar dessa i ett antal böcker. Stripp för stripp, i kronologisk ordning. Den första volymen finns utgiven och innehåller de första 8 äventyren (15 jan 1951 – 31 jan 1953). Tecknaren Sergio Aragonés har skrivit förordet.

Cisco Kid tecknades av argentinaren Jose Luis Salinas (1908–1985), och hans stil var egentligen föråldrad redan 1951, när serien startade. Men det är mustiga och detaljrika bilder med stort igenkänningsvärde. Det var en udda serie, speciellt för att vara en västern, med sitt flamboyanta utseende. Cisco själv är fåfäng och välklädd, aldrig att ett av öknens sandkorn lägger sig på hans välpressade, snirkliga, svarta mundering. Kvinnorna, som är Ciscos stora intresse och drivkraft, är alltid vackra och förföriska, med målat plutmun och ryschpyschig klädsel. Men bakom all denna romantiska fasad finns action, drama och krutrök, om än med en mer elegant nisch än i traditionella cowboy-äventyr.

Seriens manus skrevs av Rod Reed, men det nämns sällan när serien är på tapeten. Reed är något av en västernseriernas Bill Finger (Batman).

Cisco Kid skapades av författaren O. Henry, som 1907 introducerade sin hjälte i novellen ”The Caballero´s way”. Men precis som i fallet med Hopalong Cassidy, så har den ursprunglige Cisco föga eller intet gemensamt med den Cisco som senare skulle bli en stjärna i diverse filmer och serier.

Den första filmen om Cisco kom redan 1914, och ett 30-tal har följt sedan dess. Senaste film-versionen kom 1994, med Jimmy Smits som Cisco och Cheech Marin som Pancho.
Men nu är det varken filmerna eller den tecknade serien som gjort Cisco till en superstjärna i nostalgins universum. Det beror snarare på den TV-serie (1950–1956) där Cisco och Pancho spelades av Duncan Renaldo och Leo Carrillo. Åtminstone i USA. I svensk TV-historia är den västern-showen nästan helt okänd.

I Sverige har Cisco Kid alltid fått namnet ”Frisco Kid”, då han dykt upp här och var. Stripparna har publicerats i ett antal dagstidningar samt i västerntidningarna Tom Mix, Cowboy och Buffalo Bill, och 1972 hade han en egen serietidning som kom ut med 9 nummer.

Även i USA har Cisco haft sina egna serietidningar, till och från genom åren. Och så sent som 2005 återupplivade förlaget Moonstone den gamle cowboyhjälten, och han blev återigen huvudperson i en egen tidning. Men den gången blev utseendet och egenskaperna något helt annat än den klassiska Cisco.

| Svar

Senaste kommentarer

12.02 | 18:24

Länge sen jag skrev nåt här, men om du går in i rubriken "Blogg populärkultur" högst upp vänster och skrollar ned så dyker Fantomen-Nisse upp.

12.02 | 14:29

Öh.. okej? Var är bilden på Fantomen..?

04.01 | 15:34

Köper gärna Kronbloms-album

04.12 | 16:13

Kul